Deze website is het resultaat van het project ‘Eigen Regie voor aHUS-patiënten’, welke is voortgekomen uit een samenwerking tussen de NVN diagnosegroep aHUS en het aHUS Expertisecentrum van het Radboudumc.

Radboudumc Expertisecentrum

Binnen het Radboudumc Expertisecentrum Zeldzame Nierziekten bieden wij medisch-specialistische zorg voor volwassenen en kinderen met HUS/C3 glomerulopathie (C3G) en andere complement gemedieerde nierziekten en verrichten wetenschappelijk onderzoek hiernaar. De (kinder)nefrologen hebben specifieke kennis op het gebied van de diagnostiek en behandeling van deze zeldzame aandoeningen, en geven adviezen gericht op de specifieke, individuele kenmerken van de patiënt. Ons wetenschappelijk onderzoek heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van nationale en internationale richtlijnen.

Diagnosegroep aHUS

De diagnosegroep aHUS valt onder de Kennisgroep Zeldzame Nierziekten van de Nierpatienten Vereniging Nederland (NVN). De Kennisgroep is er om de stem van mensen met een zeldzame nierziekte te laten horen en waar nodig hun belangen te behartigen. Iedere aandoening heeft zijn eigen specifieke kenmerken en uitdagingen in het leven en de zorg. Daarom is de kennisgroep opgedeeld in specifieke diagnosegroepen, waarin vrijwilligers actief zijn die ervaring hebben met dezelfde (type) nierziekte. Elke diagnosegroep heeft een andere aanpak en focus, maar centraal staan de diagnostiek, behandeling en het leven met de specifieke aandoening.

Prof. Dr. Nicole van de Kar.
Prof. Dr. Nicole van de Kar

Kinderarts-nefroloog

Naast mijn werkzaamheden als kindernefroloog in het Radboudumc zet ik mij in voor patiënten met aHUS en TMA.

Drs. Lieke ter Steeg

Arts Onderzoeker

Sinds enkele maanden ben ik werkzaam als arts-onderzoeker bij de kindernefrologie in het Radboudumc. Mijn onderzoek is voornamelijk gericht op (atypische) HUS.

Romy Bouwmeester atypische hus
Drs. Romy Bouwmeester

Arts Onderzoeker

Sinds enkele jaren ben ik werkzaam als arts-onderzoeker bij de kindernefrologie in het Radboudumc, gefocust op atypische HUS.

Wim Altena atypische hus
Wim Altena

Lid kennisgroep

Als patiëntvertegenwoordiger ben ik onder meer betrokken bij de CUREIHUS studie en de Eigen Regie interview studie.

Ingrid Morauw-Marechal
Caroline Renette

Lid kennisgroep aHUS

Mijn belangstelling gaat vooral uit naar de psychosociale gevolgen van het hebben van een ernstige (nier)ziekte voor de patiënt.

Renée de Wildt Atypische hus
Renée de Wildt

Beleidsmedewerker

Als beleidsmedewerker bij de NVN ben ik betrokken bij veel verschillende projecten en initiatieven waarin de mensen met een nieraandoening, hun naasten en donoren centraal staan.

Afbeelding Clim van Daelen
Clim van Daelen

Patiëntenfederatie

Sinds 2010 ben ik werkzaam voor verschillende patiëntenorganisaties, momenteel voor Patiëntenfederatie Nederland.

René Nieuwenhoven

Redactielid

Vader van een dochter met atypische HUS. Ook betrokken bij Nierpatiënten vereniging Radboud.