• 789

Het is niet helemaal correct Engels, maar het bekt wel lekker – Francine Kruitwagen

Als chronisch zieke, in mijn geval nierpatiënt, staat gezondheid centraal in mijn leven. Al van kinds af aan ben ik als patiënt regelmatig te vinden in het ziekenhuis. En sinds een aantal jaren is het ziekenhuis letterlijk mijn tweede thuis, omdat ik daar ook werkzaam ben als verpleegkundige. 

Inmiddels lopen mijn eigen nieren al een tijdje op hun reserves. Wat inhoudt dat er een niertransplantatie zal moeten gaan plaatsvinden. Gezien mijn onderliggende ziekte, zijn de uitkomsten beter en de risico’s op afstoting minder, als ik een nier van een levende donor kan ontvangen. Gelukkig vond ik één potentiële donor en zijn we sinds februari het voorbereidingstraject ingegaan. Binnenkort horen we of zij goedgekeurd wordt als donor. Spannende tijden dus!

In de tussentijd wil ik mij zo goed mogelijk voorbereiden op de operatie. Een gezonde leefstijl helpt daar zeker bij. 

Maar wie zit er dan achter ‘die patiënt’?

Dat is Francine Kruitwagen, geboren en getogen in de Betuwe en ik heb heel recent 31 kaarsjes mogen uitblazen. Na een aantal jaren samen met manlief in Brabant gewoond te hebben, wonen we nu weer in de Betuwe. We hebben geen kinderen (want ja, als nierpatiënt is dat al helemaal geen vanzelfsprekendheid) en toch is het bij ons een levendige bende. We zijn omringt door drie katten, twee paarden en een hond. Daarnaast lopen er zo nu en dan schapen van mijn zwager in de wei. Aan aandacht en knuffels dus zeker geen gebrek.

Verder ben ik zoals ik al zei, werkzaam als verpleegkundige in een academisch ziekenhuis (hetzelfde ziekenhuis waar ik al mijn hele leven als patiënt kom) en kan ik mezelf wel beschrijven als chronische optimist. Humor vind ik ook erg belangrijk, want lachen is daadwerkelijk wel echt gezond. 

Als verpleegkundige én als patiënt weet ik maar al te goed dat gezondheid geen vanzelfsprekendheid is. Des te belangrijker vind ik het om goed voor mijn lijf te zorgen. Het leven met een chronische ziekte brengt genoeg beperkingen en uitdagingen met zich mee, wat mij aan het denken zette. Met de energiebeperking is het bijvoorbeeld een uitdaging om een juiste balans te vinden tussen werk, huishouden, hobby’s, sport en ontspanning. Automatisch koos ik ervoor om energie te besteden aan dingen die ik leuk vind. Dit zorgde ervoor dat koken (zoutarm) en het huishouden regelmatig moesten wijken voor de leuke dingen. Waardoor dit soort zaken allemaal op manlief terecht kwamen. Niet helemaal een wenselijke situatie. 

Operation Transplantation

Met het zicht op de aankomende transplantatie is dan ook het idee geboren om via social media (Instagram) een openbaar account te maken waar mensen mij kunnen volgen. Een kijkje in mijn leven als nierpatiënt met bijbehorende leefstijl. Van koken zonder ‘pakjes en zakjes’ naar conditie opbouwen en die op peil houden. Met uiteraard ook alles wat daar tussenin valt, zoals eigen grenzen bewaken. 

Natuurlijk vond ik het idee leuk, maar om vervolgens een geschikte en toch wel humoristische naam te bedenken vond ik lastiger! Ik ben gaan spelen met de gedachten ‘gezondheid’, ‘operatie’ en ‘transplantatie’. Met succes was daar de naam geboren: Operation Transplantation. Het is niet helemaal correct Engels, maar het bekt wel lekker. Daarbij een dikke knipoog naar ‘operatie’, omdat het zowel letterlijk voor de operatie staat als figuurlijk voor de missie; de weg er naartoe. 

De weg er naartoe…

Niemand weet hoe zijn/haar toekomst eruit ziet. Toch zou de goedkeuring van de potentiële donor, een eerste stap zijn in een voor mij rooskleurigere toekomst. Mocht de donor namelijk afgekeurd worden, is de kans groot dat ik moet gaan dialyseren. Iets wat ik liever niet wil. Dat station kan ook voorkomen worden als de donor goedgekeurd wordt. Daarnaast kan het ook nadelig zijn om eerst te moeten dialyseren, omdat je dan eerst onder narcose moet gaan voor een toegang in je bloedvat (of buikwand) en dan later nog een keer voor transplantatie. 

Kortom: mijn beste perspectief zou zijn dat mijn potentiële donor goedgekeurd wordt. En als dat toch niet zo is, dan zien we weer verder.

Wil je ook een kijkje nemen in hoe ik met mijn (aangedane) gezondheid om ga? Volg dan operation_transplantation op Instagram. Wie weet zie ik je daar!