• 34

Eculizumab is een belangrijk medicijn voor mensen met atypisch hemolytisch uremisch syndroom (aHUS). Op dit moment staat in de bijsluiter van het geneesmiddel dat iedere patiënt met aHUS met dezelfde dosering behandeld mag worden. In dit onderzoek is gekeken of de behandeling met eculizumab meer op maat gemaakt kan worden, zodat het patiëntvriendelijker is en effectiever werkt.

Achtergrond

Atypische HUS ontstaat door overactivatie van het complementsysteem, een onderdeel van je afweersysteem. Deze overactivatie kan worden geremd met eculizumab. De werking van eculizumab is afhankelijk van de hoeveelheid eculizumab in het bloed. Dit werkt als een soort lichtschakelaar: pas wanneer er genoeg eculizumab in het bloed zit, gaat de lichtschakelaar uit en wordt het complementsysteem volledig geremd. Eculizumab wordt toegediend via een infuus en bestaat bij volwassen patiënten uit een startdosering die wekelijks wordt toegediend, gevolgd door een onderhoudsdosering die elke 2 weken wordt toegediend. We weten uit de praktijk dat de hoeveelheid eculizumab in het bloed heel erg verschilt tussen patiënten, wat invloed kan hebben op het effect. We denken daarom dat patiënten baat kunnen hebben bij een persoonlijke dosering.

Wat hebben de onderzoekers gedaan?

Ze hebben onderzocht hoe het medicijn in het lichaam werkt (farmacokinetiek) en hoe goed eculizumab het complementsysteem remt (farmacodynamiek) bij 48 patiënten met aHUS. Ze verzamelden veel gegevens over medicijnspiegels in het bloed en de werking ervan. Met deze gegevens ontwikkelden ze een wiskundig model om beter te begrijpen wat er met eculizumab gebeurt in het lichaam en welke factoren daar invloed op hebben. Vervolgens hebben ze dit model gebruikt om te voorspellen wat er zou gebeuren als we andere doseringen zouden geven met als doel om de behandeling te verbeteren.

Wat hebben ze gevonden?

  • Een startdosering van eculizumab op basis van het gewicht van de patiënt, gevolgd door een op maat gemaakte dosering op basis van medicijnspiegel(s), werkt beter dan dezelfde startdosering voor iedere patiënt.
  • 7 dagen na start van eculizumab heeft bijna 100% van de patiënten de gewenste spiegel als de startdosering wordt gebaseerd op gewicht. Van de groep met de standaard behandeling (vaste startdosering) is dit bij 94,75% het geval.
  • De onderhoudsdosering die is afgestemd op de patiënt (met bijvoorbeeld medicijnspiegels) werkt net zo goed als de standaard behandeling (vaste onderhoudsdosering elke 2 weken). Bij 1/3e van de patiënten kan de tijd tussen doseringen worden verlengd als je de onderhoudsdosering afstemt op de patiënt. Dit maakt de behandeling patiëntvriendelijker en goedkoper.
  • Een onderhoudsdosering met eculizumab elke 4 weken is ook mogelijk maar hiervan zijn de kosten iets hoger (+7% t.o.v. de standaarddosering).

Conclusie

Door de dosering van eculizumab beter af te stemmen op de individuele patiënt kan de behandeling worden verbeterd, wordt het doseerschema patiëntvriendelijker en de kosten lager.

Achtergrond

Dit artikel verscheen in Nephrology Dialysis Transplantation: Proposal for individualized dosing of eculizumab in atypical haemolytic uraemic syndrome: patient friendly and cost-effective – Mendy ter Avest, Romy N. Bouwmeester, Caroline Duineveld, Kioa Wijnsma, Elena B. Volokhina, Lambertus P.W.J. van den Heuvel, David M. Burger, Jack F.M. Wetzels, Nicole C.A.J. van de Kar, Rob ter Heine, CUREiHUS study group. DOI: https://doi.org/10.1093/ndt/gfac056