COVID-19 informatie voor aHUS patiënten
  • 1

Belangrijke instructies voor alle aHUS patiënten over het COVID-19 (Coronavirus):

 

aHUS patiënten die nu op dit moment eculizumab krijgen, moeten hun gebruikelijke dosis blijven krijgen gedurende deze COVID-19 pandemie.

Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat behandeling met eculizumab een verhoogd risico geeft op een virusinfectie, zoals COVID-19. Theoretisch is de kans op complicaties eerder kleiner dan groter.
aHUS patiënten die eculizumab krijgen, moeten net als andere Nederlanders de maatregelen van RIVM opvolgen: https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19

Was je handen regelmatig.
Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
Gebruik papieren zakdoekjes.
Geen handen schudden.
Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt.

 

Krijg je eculizumab?

aHUS patiënten die eculizumab krijgen en die koorts ontwikkelen, moeten contact zoeken met de behandelend arts. Koorts kan namelijk ook wijzen op een meningococcen-infectie. Laagdrempelig zal antibiotica voorgeschreven moeten worden.

Krijg je geen eculizumab?

aHUS patiënten die geen eculizumab krijgen, of gestopt zijn met eculizumab in het verleden, dienen alert te zijn bij symptomen die wijzen op een recidief aHUS. Iedere infectie, dus ook viraal (zoals COVID-19) kan een trigger zijn voor het krijgen van aHUS. Bij symptomen van COVID-19 (Coronavirus), zoals koorts >38 graden, ernstige hoest en/of benauwdheid, alsmede ziek worden zonder duidelijke oorzaak dient u uw behandelend arts telefonisch te raadplegen.

aHUS patiënten die eerder door de behandeld arts verteld zijn dat ze een risico lopen op het ontwikkelen van aHUS, moeten bij zich bij onwel voelen en/of mogelijke symptomen van aHUS telefonisch contact zoeken met behandelend arts. De aHUS-pas van de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN) kan hierbij ondersteunen. Op deze pas staat onder andere bij welke klachten u contact moet opnemen. De aHUS-pas kan aangevraagd worden bij de NVN.